Miért használjak digitális menüt? – 7 ok a QR kódos étlap mellett

A QR kódok meghatározó részévé váltak életünknek. Gondoljunk csak a koncert jegyekre, a rendezvényekre beléptető rendszerekre, csomagkövetésre, a BKV bérletekre vagy a védettségi igazolványra, mindenki találkozott már velük. Mint minden más iparágban, a vendéglátóiparban is teret hódíttottak.

Bár a QR kódos menük már több mint 10 éve léteznek, lassan népszerűsödtek. Ez a folyamat felgyorsult a pandémia vendéglátóegységekre gyakorolt hatásával, a digitalizáció fontosabbá vált. Megnőtt az igény az érintésmentes étlapokra, amire megoldást nyújt ez a technológia.

A 2021-es felmérések azt mutatják, hogy a vendégek 37%-a megy szívesebben olyan étterembe, ahol nincs hagyományos, papír alapú étlap.

QR kód

Miért jók a QR kódos étlapok?

Ha az éttermed, kávézód vagy bárod még nem használ QR kódos megoldásokat, érdemes megfontolnod a költségek csökkentése, kényelem és hatákonyság miatt. Összegyűjtöttünk 7 okot, ami a digitális étlapok mellett szól:

1. Költségek csökkentése és fenntarthatóság

Sok étterem a pandémia kezdete óta eldobható, egyszer használatos menüt használ ami többszörösére emelte az eddig is költséges, hagyományos étlapok nyomtatásának árát. Erre rátett egy lapáttal a tinta és a papír drágulása a válsághelyzetben. A hozzávalók árainak és a rezsi költségek változásai miatt folyamatosan változó étel és ital árak emelkedéséből következő gyakrabbi újranyomtatásról nem is beszélve. QR kódos menüt használva csak egyszer kell egy tartós matricát az asztalokra ragasztani vagy egy plexi tartóban kitenni, nem kell újakat kihelyezni minden változtatásnál.

Ráadásul a BistroSys rendszerét ingyen, díjmentesen lehet használni, így tényleg csak egyszeri nyomtatási költségről van szó.

Nem csak a költségeket de a fenntarthatóságot is javítod vendéglátóhelyednél, ami fontos szempont, főleg a fiatal vendégeknél.

2. Érintésmentes, biztonságosabb megoldás

A nyomtatott étlapok egy nap alatt akár több száz kézben is megfordulhatnak. A Covid-19 járvány kezdete óta a vendégek keresik a higiénikus megoldásokat. Az egyik ilyen megoldás amit láthatunk vendéglátóegységeknél az étlapok fertőtlenítése minden vendég után. Ez veszélyezteti és nehezíti a személyzet munkáját. A digitális étlapokat a vendégek a saját okostelefonjukon olvassák be, így nem kell aggódniuk.

3. Kényelem, hatékonyság

Hagyományos étlap esetén a vendégnek várnia kell arra, hogy a pincér észrevegye, kivigyen neki egy étlapot és elkezdhesse böngészni. QR kódos menü esetén ezt rögtön megteheti, amint leül az asztalhoz és időt spórol meg a vendégnek és az étteremnek is.

QR kódos menü az étterem asztalán
QR kódos menüdet vendéget érkezéskor beolvashatja

4. Egyszerű ár és tétel változtatás

Drágábbak lettek a hozzávalók, ezért emelnünk kell az árakon. Legépelem a változtatásokat a grafikusnak, ő visszaküldi nekem pár napon belül a megszerkesztett étlapot, ezt továbbítom a nyomdának ahonnan szintén pár napon belül megérkezik a nyomtatott étlap 2-8 napon belül, addig a régi árakat nézik a vendégek. Van jobb megoldás! A BistroSys rendszerével azonnal megváltoznak az áraid minden QR kód mögött, csupán az egyszerűen kezelhető admin felületünkön kell beírnod a változtatásokat. A menü változtatásáról olvashatsz és videót is láthatsz tudástárunkban.

5. Testreszabhatóság

Bármikor megváltoztathatod digitális étlapod színeit, elrendezését, betűtípusát, méreteit, logódat, képeidet! Így mindig naprakész lehetsz, akár szezonálisan is változtathatod! Ha étlapod böngészőben gyorsan, megfelelő méretben jelenik meg, (A PDF-es, ujjal nagyítós megoldásokkal ellentétben) a vendégednek igényességet sugall és kellemesebb lesz válogatni az ételek között.

6. Vásárlásra ösztönzés

Veled is előfordult már, hogy vacilláltál két étel között amikor étterembe mentél? Ha a vendéged képeket lát az ételeidről és italaidról akkor sokkal biztosabban és gyorsabban dönt, ráadásul egy gusztusos kép bárkinek meg tudja hozni az étvágyát még akkor is, ha eleinte csak egy kávé miatt ült be.

Rendszerünkben képek hozzáadásán kívül adott termékek kiemelésére is van lehetőség, ha azt szeretnéd, hogy egy különleges vagy limitált ajánlat ténylegesen eljusson a vendégedhez.

7. Statisztikák, analitika

Ez a pont elsőre nagyon száraznak hangozhat, viszont fontos, ha szeretnél többet tudni a vendégeidről. Anonim módon gyűjthetsz adatokat arról mennyien nyitották meg étlapodat és azt hogyan használták, mobilpincéres rendszer esetén pedig haladóbb statisztikák is elérhetőek. Ezek alapján tudod igazítani étlapodat és ajánlataidat, hogy maximalizáld a bevételed és a vendégeid elégedettségét.

Ha úgy érzed, hogy a 7 pont bármelyike neked szól akkor próbáld ki ingyenes digitális menünket, a BistroSyst. Digitális menüd akár 20 percen belül kikerülhet asztalaidra még ma!

Megnézem mit tud a BistroSys!

Képek forrása: Pexels